Tiffany


Deze techniek is vernoemd naar de 19e eeuwse kunstenaar Louis Comfort Tiffany.Hij ontwikkelde een bijzondere soort iriserend glas met de mooie olieachtige kleuren en verwerkte dat glas tot lampen, vazen en andere siervoorwerpen. Voor deze techniek wordt het glas op maat gesneden en geslepen, waarna de rand van elk glasdeel wordt voorzien van een koperen (zelfklevende) tape. De delen worden vervolgens aan elkaar gesoldeerd.

Door deze techniek is het mogelijk om ramen en panelen, maar ook driedimensionale objecten te maken, zoals lampen, bijouterie doosjes en abstracte vormen.

Fusing


Fusing is het samensmelten van meerdere glasdelen bij een temperatuur tussen 650 en 900°C. Het glas is dan zacht genoeg om samen te smelten tot een vlakke plaat of gevormd te worden in een mal.

Bijvoorbeeld tot een paneel, schaal of abstract object. Het is mogelijk om metalen zoals zilver, goud, koper of ijzer tussen de glasplaten in te sluiten voor een bijzonder effect.

Elk object is uniek door het handwerk en de eigenschappen van de gebruikte materialen.

Beadmaking


Glazen kralen worden gemaakt in een open gasvlam. Door staafjes gekleurd glas te smelten in een vlam en het vloeibare glas om een speciaal geprepareerde roestvrij stalen staaf (mandrel) te draaien, wordt een kraal gemaakt.

Deze kan op verschillende manieren versierd worden met behulp van meerdere kleuren glas, luchtinsluiting, stippen, strepen, etc. etc.

Brandschilderen


Bij het brandschilderen wordt het glas beschilderd.
Kleurpigmenten worden in een vijzel met medium, water en alcohol aangemaakt tot een substantie die met een penseel op het glas wordt aangebracht.

Het is een langdurig proces waarbij het glas veelal meerdere keren in de oven gaat bij 550 tot 700º. Daarbij smelt het glas en de verf tot één geheel.

Glas in lood


De oudste, meest bekende en meest toegepaste kunstvorm van glasbewerking is glas in lood.
Bij glas in lood worden (gebrandschilderde) glasstukken in het lood gezet en gesoldeerd, daarna kan het paneel nog gekit worden om het waterdicht te maken en rammelen tegen te gaan.

Het is dan ook geschikt voor buitengebruik.
Welkom bij Glaskunst Atelier Almere